diumenge, 6 de novembre de 2016

Escola Ermengol. L'art per a la comunitat

Aquest article és una versió ampliada del que es va publicar al número 9 de la revista Plec d'octubre de 2015.
L'Escola Ermengol és un espai dedicat a l'ensenyament i el gaudi de l'art i l'expressió gràfica a infants i adults. Com explica el seu director, Ermengol Tolsa, el seu ventall d'alumes va des dels 4 anys fins als 104 . Va obrir les seves portes l'any 2011 i desde llavors, persevera en el seu propòsit de ser un espai que dignifiqui el paper de l”art en societat i se”l reconegui com un llenguatge expressiu amb valor propi . Es pretén proporcionar eines de qualitat a través de les quals, cadascú. segons les seves possiblilitats, trobi eines per a la seva expressió i gaudi o senzillament, pugui perfeccionar els coneixements previs que te. El grau de formació artística que hom tingui no és condicionant per a incorporar-se a les classes, l”escola està oberta a tothom. Els docents proporcionen a cadascú, les eines adequades al seu propi procés.
El pintor Oriol Arumí ,el conductor de les classes de dibuix i pintura per a adults i joves, fa incidència en que el que és més important és que els alumnes gaudeixin amb el que fan. Un cop es treballen unes bases per mitjà d”exercicis comuns, cadascú explora segons els seus interessos i en aquest sentit, no hi ha l'exigència d”un nivell determinat. Es respon a les necessitats de cadascú i es pot proporcionar una formació de tipus acadèmic o senzillament les eines i les tècniques per que es trobi en l'art una forma de manifestació personal i lúdica. Explica Arumí que les classes de pintura i dibuix poden convertir-se un espai de desconnexió o en un moment de retrobada amb allò que fèiem a la infància i hem perdut. S'hi troben persones amb interessos comuns i es pot compartir experiències i inquietuts,perquè molts artistes  treballen a casa i sovint s'experimenta una  sensació de solitud.

Les classes de model nu són una eina més que completa aquesta formació artística, ja que es pot treballar '”anatomia humana si es vol incorporar figures a les obres. La pintora Azadeh Nasiri és la responsable de les sessions en les que els alumnes poden disposar d'un/a model del natural. Aquest fet permet treballar amb diversitat de posats, técniques, il.luminació,...mentre es pot anar adaptant els temps que cada alumne necessita. Aquest és un recurs que motls cops, es complex d”obtenir si hom treballa sol i en aquests moments, l'Escola Ermengol és l'únic espai a la ciutat que l'ofereix.

Les nenes i les nens i els/les joves tenen el seu propi lloc i constitueixen un dels grans blocs formatius.  Les classes s'estructuren en dos grups per edats: de 4 a 7 anys i de 8 a 12 anys. Mireia Barés  i Matías Tolsà són els professionals que condueixen els cursos d'Iniciació al món artístic i Dibuix i color. Es pretèn treballar per a que aquests nois i noies adquireixen uns coneixements artístics que els permetin conèixer i estimar l'art. Així mateix, se'ls proporciona un ventall més ampli '”habilitats expressives (llenguatges expressius) ,sempre amb l'objectiu de que treballin amb plaer i entusiasme. El pensament d”Arno Stern és l'eix fonamental sobre el que gira el plantejament metològic d”aquestes etapes. Stern, una figura de referència pel que fa al dibuix i la creació infanltil,  considera que aquests són  les eines que fan que cada nen i cada nena es senti ell mateix i treballi segons les seves necessitats. La figura del docent és la de guía i facilitador per a que conegui els instruments que té al seu abast i els empri corrèctament de forma autònoma i ordenada. El producte, el seu treball, ha de ser una el·laboració pròpia que no ha d'estar condicionada ni sotmesa al judici dels adults. El respecte per les seves creacions és màxim , no hi ha judicis,  ni preguntes que puguin dirigir el resultat final ni el concepte que els infants en puguin de les seves pròpies produccions perquè es tracta al cap i a la fi, que se senti còmode amb ell mateix i trobi maneres de construir-se com a persona amb seguretat i confiança.

Els joves i adolescents són els usuaris majoritaris dels cursos de còmic. Els dibuixants Carles Alberdi i Paco Hernández en  són els conductors. Hernández  explica que abans de que els alumnes posin a dibuixar, és fonamental proporcionar-los uns principis i uns coneixements bàsics sobre el génere en general per passar després a  concretar  les característiques dels diferents estils.Se'ls motiva per a que llegeixin, coneguin els géneres, els recursos narratius, els autors i la seva història, motivacions, .Per això en cada classe es combina el treball pràctic amb les aportacions teòriques. Cada alumne escull després quin és el tipus de còmic que vol dibuixar segons els seus interessos personals (europeu, americà, Manga,..).

El calendari de l”Escola és viu durant tot l'any i es pot trobar oferta de cursos durant l'estiu ,en el que també hi ha un casal artístic, i al llarg del curs escolar. Es pretèn abarcar diverses variants dels llenguatges artístics i s'hi pot  trobar cursos de ceràmica,  plàstica en anglès, restauració creativa i scratchboard. S'han dut a terme masterclass amb mestres de diferents disciplines, com el pintor Josep Maria Alarcon o el dibuixant Carlos Azagra. La programació per al proper curs, inclou totes les possibilitats que  hem anat  esmentant però s'estan preparant  també tallers monogràfics de caricatura,amimació, skratchbooking, body painting, fotografia, construcció de titelles i arteràpia.