diumenge, 11 de desembre de 2016

Elogi del dibuix, per Josep Maria Maya
Elogi del dibuix

Tot mamífer bípede de bona família té una ment i dues mans. Quan el cervell i les mans treballen junts el primer que surt d’elles són dibuixos. En l’aire, sobre la sorra, la pedra o el paper: traços i dibuixos.

Abans d’escriure i de pintar, els humans ens expressem, ens comuniquem, ens entenem i projectem amb dibuixos. La línia és el camí més curt entre una idea i la materialització d’aquesta.

Arxiu Escola Ermengol. N. Mallol

 El que no es pot dibuixar, no existeix. El que es dibuixa, un dia o un altre serà una realitat.


Quan es dibuixa, cal mirar, observar, analitzar, descriure, planificar, organitzar, ordenar, relacionar, controlar, explorar, provar, recordar, explicar... la mirada del dibuixant mai és supèrflua. La major llibertat, claredat, expressivitat i senzillesa s’aconsegueix dibuixant molt.


El dibuix és un llenguatge universal; per comunicar-nos millor, hauríem de parlar menys i dibuixar més.Verbalitzar pot ser retòric i conduir-nos a falsedats. El dibuix és ràpid, directe i mai enganya: el que veus és el que hi ha. Un bon dibuix no deixa espai a la mentida.

El dibuix és un factor d’integració social, estableix ponts entre l’alta cultura i la cultura popular. Les idees utòpiques i els somnis impossibles comencen i acaben en dibuixos.

Dibuixar és una de les coses més barates, senzilles i fàcils que es poden fer en qualsevol lloc i ocasió.

El dibuix és intuïtiu, immediat i visceral, només requereix una mínima concentració, reflexió i síntesi.

Azadeh Nasiri

Que no ens enganyi la modernitat mal entesa: el dibuix és bo, ràpid i necessari. També és democràtic, poderós i una font de coneixement.

I útil. És la base per treballar en el cinema, la publicitat, la il·lustració, l’arquitectura, el disseny, la moda, la dansa, el còmic, el graffiti, l’humor gràfic... Potser hi ha alguna cosa que pugui fer-se sense un dibuix previ?

El dibuix és sexy!


Josep M. Maya